Het wonen in een tiny house is vandaag de dag erg populair. Mensen worden zich steeds meer bewust van de problemen met het klimaat. Ze vragen zich steeds vaker af of het wel echt noodzakelijk is om in een groot huis te wonen, met alle energieverspillingen als gevolg.

Uiteraard betekent dit niet dat het wonen in een tiny house niet comfortabel hoeft te zijn. Met de juiste maatregelen kan je zorgen voor een prettige woning.

Veel verwarmingssystemen krijgen tegenwoordig de naam infrarood vloerverwarming. Veel systemen werken echter totaal anders. En die systemen worden wel met elkaar vergeleken alsof het dezelfde systemen zijn.

Amorfe infrarood vloerverwarming van DHP is echter vrij uniek. Wij gebruiken amorfe metaal als basis voor het verwarmen.

De warmtepomp wordt door velen gezien als de perfecte oplossing voor het gasprobleem in Nederland. En zeker, een warmtepomp is in sommige gevallen een uitstekende oplossing. Vooral wanneer er ruimte is voor een grote technische ruimte. Er zijn warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte, hiervoor moet voldoende ruimte zijn om een bron te boren in de aarde.

Het is belangrijk dat de badkamer lekker warm is als je bijvoorbeeld onder de douche vandaan komt. Momenteel worden veel badkamers nog verwarmd met gas. Dat gaat echter veranderen. Helaas moet de gaskraan dicht wegens aardbevingen en andere natuurverschijnselen. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om ruimtes te verwarmen, bijvoorbeeld met elektrische verwarming.

Nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig zonder gasaansluiting opgeleverd. Nieuwe huizen en bedrijfsruimtes worden dus niet meer verwarmd met gas. Je moet dus opzoek naar een manier om je bedrijfsruimte te verwarmen zonder gas.

Wakker worden lukt het beste onder een lekkere warme douche. Nog even lekker ontspannen voordat de dag begint. Maar als je dan onder de douche vandaan komt. En je stapt op de ijskoude tegels, dan voelt dat niet erg fijn. De temperatuur in de badkamer kan nog zo lekker zijn. Maar als we koude voeten hebben dan straalt dat door naar je hele lichaam.

Vloerverwarming aanleggen in een oud huis kan nogal een uitdaging zijn. Vooraf moet je goed nadenken over het soort vloerverwarming dat je neemt.

Neem je traditionele vloerverwarming, met water. Dan moet je ook goed nadenken over de isolatie van het huis. Daarnaast moet je ook een geschikte ruimte vinden voor de warmtepomp. Vooral dat laatste kan lastig zijn. Bij een jaren 30 woning bijvoorbeeld, is in het ontwerp geen rekening gehouden met de ruimte voor een warmtepomp.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om je ruimte gasvrij te verwarmen. Een populaire oplossing is de warmtepomp. Maar hoewel een warmtepomp een mooie uitvinding is, is hij niet voor iedereen geschikt. In sommige gevallen is er niet genoeg ruimte voor een warmtepomp. Of is het geluid van de draaiende pomp niet wenselijk. Er zijn ook oplossingen om je ruimte volledig elektrisch te verwarmen. Die oplossingen leg ik uit in dit artikel.

Terwijl ik dit blogbericht zit te schrijven is de CV ketel in mijn woning stuk. Eerst gaf hij alleen aan dat de waterdruk te laag was. Na het bijvullen en resetten werd er nog niks warm. Het expansievat zou defect zijn dacht de loodgieter. Na die nagekeken te hebben bleek het toch de CV ketel te zijn die kapot is. Het zat er al aan te komen, want ieder jaar aan het begin van de winter had hij al storingen en moest de loodgieter komen om wat onderdelen te vervangen. Waarna het weer een tijdje goed ging.

Het mooie van amorfe infrarood vloerverwarming is dat het heel makkelijk te installeren is. Op heel veel verschillende plekken. Er hoeven geen leidingen ingefreesd te worden. Er zijn heel veel situaties waarbij infrarood vloerverwarming goed geschikt is. Één daarvan is in de garage.

Wereldwijd zijn doelstellingen afgesproken om de opwarming van de aarde niet te ver te laten oplopen. Daarvoor moeten we minder CO2 uitstoten. Met het verbranden van fossiele brandstoffen stoten we veel CO2 uit. Bovendien raken fossiele brandstoffen op, dat maakt dat het niet duurzaam is.