Mondjesmaat beginnen gemeenten in Nederland locaties beschikbaar te stellen voor tiny houses. In een land waar alles aan vele regels is gebonden, valt het niet altijd mee om te pionieren op dit vlak. Toch zijn er steeds meer mensen die het aandurven en de stap wagen. Mensen zoals Manfred, Caroline en hun dochter Lola. Zij verruilden hun rijtjeshuis in Den Haag voor een tiny house dat momenteel in Alkmaar staat. Of Sandor en Tula van Kuijk, die heel tevreden zijn met hun zelfgebouwde tiny house in Zeist waar zij wonen met hun twee katten en een hond. Zij vertellen over de realisatie van hun tiny house en waar je aan moet denken om deze zo zelfvoorzienend mogelijk te maken.

Naast de energietransitie is tegenwoordig ook de transitie naar een circulaire economie gaande

Concreet is een circulaire economie een economie waarin grondstoffen efficient worden ingezet en hergebruikt, zonder schadelijke emissies naar het milieu. Voor zover er nieuwe grondstoffen nodig zijn, worden deze op duurzame wijze gewonnen en wordt verdere aantasting van de sociale en fysieke leefomgeving en de gezondheid voorkomen. Producten en materialen worden zo ontworpen, dat ze kunnen worden hergebruikt met zo min mogelijk waardeverlies en zonder schadelijke emissies naar het milieu.

Het mooie van amorfe infrarood vloerverwarming is dat het heel makkelijk te installeren is. Op heel veel verschillende plekken. Er hoeven geen leidingen ingefreesd te worden. Er zijn heel veel situaties waarbij infrarood vloerverwarming goed geschikt is. Één daarvan is in de garage.

Het wonen in een tiny house is vandaag de dag erg populair. Mensen worden zich steeds meer bewust van de problemen met het klimaat. Ze vragen zich steeds vaker af of het wel echt noodzakelijk is om in een groot huis te wonen, met alle energieverspillingen als gevolg.

Uiteraard betekent dit niet dat het wonen in een tiny house niet comfortabel hoeft te zijn. Met de juiste maatregelen kan je zorgen voor een prettige woning.

Veel verwarmingssystemen krijgen tegenwoordig de naam infrarood vloerverwarming. Veel systemen werken echter totaal anders. En die systemen worden wel met elkaar vergeleken alsof het dezelfde systemen zijn.

Amorfe infrarood vloerverwarming van DHP is echter vrij uniek. Wij gebruiken amorfe metaal als basis voor het verwarmen.

De warmtepomp wordt door velen gezien als de perfecte oplossing voor het gasprobleem in Nederland. En zeker, een warmtepomp is in sommige gevallen een uitstekende oplossing. Vooral wanneer er ruimte is voor een grote technische ruimte. Er zijn warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte, hiervoor moet voldoende ruimte zijn om een bron te boren in de aarde.

Het is belangrijk dat de badkamer lekker warm is als je bijvoorbeeld onder de douche vandaan komt. Momenteel worden veel badkamers nog verwarmd met gas. Dat gaat echter veranderen. Helaas moet de gaskraan dicht wegens aardbevingen en andere natuurverschijnselen. Gelukkig zijn er volop mogelijkheden om ruimtes te verwarmen, bijvoorbeeld met elektrische verwarming.

Nieuwbouwprojecten worden tegenwoordig zonder gasaansluiting opgeleverd. Nieuwe huizen en bedrijfsruimtes worden dus niet meer verwarmd met gas. Je moet dus opzoek naar een manier om je bedrijfsruimte te verwarmen zonder gas.

Wakker worden lukt het beste onder een lekkere warme douche. Nog even lekker ontspannen voordat de dag begint. Maar als je dan onder de douche vandaan komt. En je stapt op de ijskoude tegels, dan voelt dat niet erg fijn. De temperatuur in de badkamer kan nog zo lekker zijn. Maar als we koude voeten hebben dan straalt dat door naar je hele lichaam.

Als er tegenwoordig een huis wordt gebouwd, dan wordt er vaak al rekening gehouden met de warmte voorziening. Zo wordt er bijvoorbeeld een technische ruimte gemaakt waar dan een warmtepomp komt.

Maar in de meeste gevallen is die ruimte er helemaal niet. Denk aan oudere huizen.

De meeste mensen willen geen kamer opofferen voor een warmtepomp.

Vloerverwarming aanleggen in een oud huis kan daarom nogal een uitdaging zijn.

Bij een jaren 30 woning bijvoorbeeld, is in het ontwerp uiteraard geen rekening gehouden met de ruimte voor een warmtepomp.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om je ruimte gasvrij te verwarmen. Een populaire oplossing is de warmtepomp. Maar hoewel een warmtepomp een mooie uitvinding is, is hij niet voor iedereen geschikt. In sommige gevallen is er niet genoeg ruimte voor een warmtepomp. Of is het geluid van de draaiende pomp niet wenselijk. Er zijn ook oplossingen om je ruimte volledig elektrisch te verwarmen. Die oplossingen leg ik uit in dit artikel.