Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

5 redenen waarom infrarood verwarming wél zuinig is


Infrarood verwarming verbruikt een aanzienlijke hoeveelheid stroom, waardoor het door veel mensen nog niet wordt gezien als een geschikt duurzaam alternatief. Toch is infrarood verwarmingstechniek om meerdere redenen de zuinigste en meest efficiënte vorm van elektrische verwarming. Organisaties die claimen dat infrarood techniek niet zuinig is hebben enkele belangrijke factoren buiten beschouwing gelaten, welke de techniek onder de streep een stuk voordeliger laten uitvallen dan andere zuinige alternatieven.

In dit overzicht bespreken we de vijf belangrijkste redenen waarom infrarood verwarming juist wel een zeer zuinige keuze is. Twijfelt u nog over het ideale milieuvriendelijke verwarmingssysteem, dan kunnen deze argumenten u absoluut helpen een geïnformeerde keuze te maken.

 

1. Infrarood verwarming warm zeer gericht op

 

De belangrijkste reden dat infrarood verwarming opvallend efficiënt een specifieke ruimte kan verwarmen is de manier waarop de omgeving deze warmte ontvangt. Er is bij infrarood warmtestraling namelijk geen sprake van opwarming van de binnenlucht.

In plaats daarvan wordt warmte direct afgegeven aan gerichte oppervlakten, objecten en personen in de omgeving. Het zijn de objecten en oppervlakten die vervolgens indirect de omgevingslucht van enige warmte voorzien.

Het type stralingswarmte uit infrarood warmtebronnen is qua gevoel erg te vergelijken met een zonnestraal van een zon. U haalt dus als het ware het zonnetje in huis. Infrarood warmtestraling is bovendien 100% veilig. Infrarood wordt over het algemeen ervaren als zeer comfortabele warmte, zeker ten opzichte van andere soorten warmtebronnen die juist de binnenlucht opwarmen.

 

2. Alleen opwarmen in specifieke zones

 

Een enorm onderschat aspect aan infrarood verwarming is de grote precisie waarmee de verwarmingstechniek in staat is om gericht een omgeving te verwarmen. Opwarmen in losse zones geeft de gebruiker veel meer vrijheid dan bij centrale verwarming.

Infrarood maakt het mogelijk om alleen een specifieke hoek van een ruimte op te warmen. Dit is vooral een zeer zuinige keuze in grote ruimtes, zoals een kantoor of bedrijfshal. Maar ook een grote

woonkamer of een garage van een woning kan hier al snel van profiteren. Hiermee kan in potentie een enorme hoeveelheid energie worden bespaard.

Verwarmen in zones is een unieke eigenschap die specifiek voor infrarood verwarmingstechniek een groot voordeel is. Richt de warmte precies uit op de locaties waar het nodig is, voorkom dat u loze ruimte opwarmt en bespaar elke maand mogelijk tientallen, honderden, of zelfs duizenden euro’s op uw energierekening.

 

3. Geen warmteverlies door luchtcirculatie

 

Luchtbewegingen in de binnenruimte kunnen bij convectieverwarming zorgen voor warmteverlies. Warme lucht stijgt immers op, waardoor de koude lucht daalt. Dit zorgt voor enige luchtcirculatie, waardoor er warmteverlies optreed.

Zoals eerder vermeld is luchtverwarming nadrukkelijk niet de methode die infarood verwarming gebruikt. Infraroodsystemen maken gebruik van directe (veilige) stralingswarmte, welke niet zorgt voor onnodige luchtstromen in een binnenruimte.

Infrarood warmt oppervlakten direct op en slaat de binnenlucht als het ware gewoon over. De lucht wordt enkel indirect via de oppervlakten en objecten in de ruimte van warmte voorzien. Het onstaan van luchtcirculatie in de binnenruimte is hierdoor een kleinere factor van belang.

Hierdoor raakt minder van de geproduceerde warmte verloren door luchtstroming, wat niet alleen goed is voor het binnenklimaat, maar ook zorgt voor de nodige energiebesparing. Er is namelijk minder energie nodig om een specifieke zone te voorzien van comfortabele warmte.

 

4. Zeer snelle opwarmtijd

 

Het kan bij standaard convectieverwarming soms erg lang duren voordat een ruimte goed op temperatuur is, zeker wanneer de verwarming al een tijdje uit heeft gestaan. Verwarmt u met radiatoren, of bijvoorbeeld met een elektrische kachel, dan kan het relatief lang duren voordat de binnenlucht een stukje warmer zal worden.

Zoals vermeld maakt infrarood verwarmingstechniek geen gebruik van luchtwarmte, maar straalt het systeem direct infrarood warmtestraling af op oppervlakten in de directe omgeving. Hierdoor hoeft het veel minder lang te duren om een binnenruimte warm te krijgen.

De zeer snelle opwarmtijd van infrarood verwarming is niet alleen prettiger in het gebruik, maar kan ook bijdragen aan het verminderen van energieverbruik. Het apparaat hoeft bij het aanzetten namelijk niet extra hard te draaien om de omgeving van warmte te voorzien. Dat is gedeeltelijk ook te danken aan het feit dat bijvoorbeeld infrarood vloerverwarming gerust een paar graden lager mag.

 

5. De thermostaat kan een tikje lager

 

Met infarood verwarming is de beleving van warmte in de binnenruimte merkbaar anders dan bij traditionele convectieverwarming. Het is prima mogelijk om de thermostaat een paar graden lager te zetten wanneer u kiest voor een systeem als infrarood vloerverwarming.

Kiest u voor infrarood (vloer)verwarming, dan mag de thermostaat minimaal 1 tot 3 graden Celsius lager dan u normaal gewend bent bij centrale verwarming met radiatoren. Dit kan een behoorlijke besparing op de energierekening opleveren, terwijl de warmtebeleving vergelijkbaar zal zijn.

Het kan wellicht klinken als weinig, die paar graden minder. Maar bedenk dat het verlagen van de temperatuur op de thermostaat met één graad gelijk staat aan een energiebesparing van zo’n 8% per jaar. Dat kan al snel enkele honderden euro’s per jaar schelen op uw energierekening.

 

Kiezen voor zuinige infrarood verwarming

Wie verder durft te kijken begrijpt dat verwarmingsvormen als infrarood vloerverwarming een stuk zuiniger kunnen zijn dan men op het eerste gezicht zou denken. Door de hoge energie-efficiëntie, zoneverwarming en het verlagen van de thermostaat kunnen grote besparingen worden behaald.

Slimme keuzes maken gaat verder dan alleen het kijken naar de verbruikscijfers: het gaat ook om de kansen die de techniek kan bieden en de besparingen die dit vervolgens kan opleveren. Deze kunnen soms uit onverwachte hoek komen. Ook de manier waarop u infrarood verwarming gebruikt heeft namelijk invloed.

Het ervaren team van Dutch Heating Products weet alles af van infrarood verwarming en is gespecialiseerd in systemen voor infrarood vloerverwarming. Bent u benieuwd welke kansen dit kan bieden voor uw situatie, dan staan wij u graag (geheel vrijblijvend) persoonlijk te woord. Neem vandaag nog contact met ons op, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug.

Verder lezen in ons blog

Kom in contact met ons

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]