Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Gas of elektrisch verwarmen: 7 fundamentele verschillen


Steeds meer huishoudens in Nederland stappen over van verwarmen op gas naar elektrisch verwarmen. Beide verwarmingsmethoden hebben zo hun eigen voor- en nadelen, maar zijn vooral fundamenteel erg verschillend. 

Twijfelt u of het verstandiger is om te verwarmen met gas of stroom? Dan kunnen de verschillen die we bespreken in dit overzicht u helpen. We leggen uit wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de twee unieke soorten verwarming. 

Bij Dutch Heating Products helpen we dagelijks mensen overstappen van verwarmen op gas naar elektrisch. Met efficiënte technieken als elektrische infrarood vloerverwarming introduceren we huishoudens aan het comfort en gebruiksgemak van deze systemen. 

Heeft u ook interesse om over te stappen naar een zuinige, prettige vorm van elektrische verwarming?

Kosten

Over het algemeen zijn de verbruikskosten van verwarmen op gas lager dan elektriciteit. Waar voorheen de kosten voor elektrisch verwarmen meer dan het dubbele waren, is het verschil in kosten de laatste jaren een stuk kleiner geworden. 

Verwarmingskosten voor gas of stroom zijn sterk afhankelijk van de marktprijs. Deze kan worden verstoord door fluctuaties in vraag en aanbod. De laatste jaren zagen we een dramatische verstoring in prijzen door onder meer oorlogen en een pandemie. 

Wie energiekosten puur berekent door te kijken naar marktprijzen, zal voorlopig nog wel even bij het ‘goedkopere’ gas blijven. Bent u echter in het bezit van eigen zonnepanelen, dan kan het ook nu al financieel interessant zijn om elektrisch verwarmen te overwegen. 

 Efficiëntie

Gasgestookte verwarmingsmethoden maken in Nederland over het algemeen gebruik van aardgas. Door het relatief koele klimaat in ons land kan gasverwarming een energie-efficiëntie van 90% of hoger hebben. Veel van het gas wordt dus daadwerkelijk omgezet in warmte. 

Elektrische verwarming heeft opvallend genoeg een efficiëntie die dicht tegen de 100% aan ligt: alle energie uit stroom wordt direct en zeer volledig omgezet in warmte. De werkelijke energie-efficiëntie van elektrische verwarming ligt een stuk lager (minder dan 50%), omdat het opwekken van stroom via gas, kolen, kernenergie, wind, of zon simpelweg een lagere efficiëntie oplevert. 

 Duurzaamheid

Natuurlijk gas voor het verwarmen van gebouwen wordt gewonnen uit fossiele, uitputbare bronnen. Dit draagt bij aan het versterkte broeikaseffect en is zodoende slecht voor het milieu. 

Daarentegen kan elektrische verwarming in principe een gebouw volledig verwarmen met 100% hernieuwbare, milieuvriendelijke bronnen. Denk onder meer aan waterkracht, zonne-energie, of windenergie. Ook kernenergie is relatief milieuvriendelijk op gebied van klimaatverandering. 

Hierdoor wordt elektrische verwarming algemeen gezien als milieuvriendelijker en duurzamer dan verwarmen op gas, ondanks het verschil in efficiëntie. 

 Flexibiliteit

Gasverwarming maakt gebruik van vaste radiatoren en leidingen. Het wordt vanaf één centraal punt in een gebouw of woning aangedreven. Hierdoor is de locatie van verwarmen niet heel flexibel. Ook de locatie voor installatie is beperkt, omdat een gasaansluiting nodig is. 

Daarentegen is elektrische verwarming een stuk flexibeler in gebruik. Elektriciteit is op meer locaties in een gebouw beschikbaar. Zelfs los van het stroomnet kan een decentrale energiebron (bijvoorbeeld zonnepanelen) een bron zijn voor het aandrijven van elektrische verwarming. 

Er bestaan weliswaar verplaatsbare gaskachels die werken met butaan of propaan, maar dit is niet zo praktisch als verplaatsbare elektrische kachels of infrarood panelen. 

Bovendien heeft elektrische infrarood verwarmingstechniek het grote voordeel dat het gericht specifieke zones van een grote ruimte kan verwarmen. Dit is met veel luchtverwarming varianten (zowel gas als elektriciteit) vrijwel niet mogelijk op zo’n efficiënte en flexibele manier als infrarood. 

 Onderhoud

Elektrische verwarming is de grote winnaar als het gaat om onderhoudsgemak. Na installatie kan verwarming op stroom vrijwel de gehele levensduur zonder enig onderhoud op volle efficiëntie blijven werken. Er is geen behoefte aan aparte leidingen, los van de bestaande stroomkabels. 

Gasverwarming behoeft specifieke gasleidingen door een gebouw heen en een locatie voor brandstofvoorziening. Ook is periodiek onderhoud van de CV-ketel verplicht omwille van de veiligheid en de prestaties van deze verwarmingsmethode. 

Wie gaat voor het gemak van installatie en onderhoud, kiest vrijwel altijd voor elektrische verwarming als oplossing voor de lange termijn. 

 Veiligheid

Hoewel zowel gasgestookte als elektrische verwarmingsmethoden allebei zeer veilig in gebruik zijn, blijven er altijd risico’s bestaan. Veel mensen zien elektrische verwarming als het veilige alternatief voor gasverwarming. 

Het is immers mogelijk dat een gaslek ontstaat, maar ook koolmonoxide vergiftiging is een realistisch risico dat vast kleeft aan de aanwezigheid van gasverwarming. Een moderne CV-ketel heeft echter geen constante waakvlam meer, maar wel een ontststekingsmechanisme. Ook deze heeft een (zeer minimaal) brandrisico. 

Daarentegen is elektrische verwarming ook niet geheel zonder risico. Er is altijd een kleine kans op oververhitting of beschadigde snoeren. Er kan mogelijk kortsluiting ontstaan (wat kan resulteren in elektrocutie of brand). Ook kan het aanraken van een elektrische kachel een elektrische schok opleveren (bijvoorbeeld als het lichaam door beweging statisch geladen is). 

 Toekomstperspectief

Een zeer belangrijk verschil dat veel mensen buiten beschouwing laten is de toekomst van gas en stroom. Gasaansluitingen in Nederland zijn vandaag de dag al op hun retour: steeds minder nieuwbouw wordt opgeleverd met een gasaansluiting. 

Ook is de overheid van plan om gasgestookte verwarming in zijn geheel in de ban te doen in de komende jaren. Dit in het kader van de duurzame energietransitie: iedereen zal richting een vorm van elektrische verwarming moeten gaan, zowel voor het warm houden van gebouwen als de productie van warm water. 

Verder is het goed om rekening te houden met het steeds kleiner wordende belang van het algemene stroom- en gasnet. Een groot deel van de bevolking wekt tegenwoordig zelf stroom op met zonnepanelen, welke ook prima gebruikt kan worden voor het verwarmen van een ruimte. 

Doordat zelf duurzame energie uit hernieuwbare bronnen voor een lage prijs kan worden opgewekt, wordt het gat tussen de kosten voor gasverwarming en elektrische verwarming steeds kleiner. Het is steeds minder logisch om te investeren in een nieuwe CV-ketel, omdat deze binnen zijn levensduur mogelijk al niet langer nodig zal zijn. 

 

Kiezen tussen verwarmen op gas of stroom 

Bij Dutch Heating Products zijn we dagelijks bezig met de overschakeling van gas naar stroom. Doordat we steeds meer vraag krijgen rondom oplossingen voor infrarood verwarming, zien wij nu al dat elektrische verwarming steeds interessanter wordt voor veel mensen. 

Kiezen tussen gas of stroom hangt echter af van veel factoren. Niet iedereen heeft toegang tot zonnepanelen voor goedkoop eigen stroom. Ook willen veel mensen nog steeds simpelweg de goedkoopste vorm van verwarming aanschaffen. 

Benieuwd wat voor uw situatie de beste optie is? Een adviseur van Dutch Heating Products helpt u graag een stapje vooruit.

Verder lezen in ons blog

Kom in contact met ons

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]