Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Droogbouw vloerverwarming: 5 voor- en nadelen vs. natbouw


Zowel natbouw als droogbouw vloerverwarming hebben veel potentie als een slimme duurzame verwarmingsmethode. Beide technieken kunnen op efficiënte wijze onze ruimtes langdurig warm en comfortabel houden. Vaarwel koude voeten, en vaarwel hoge gasrekening deze winter! 

Wie serieus van plan is om binnenkort een nieuwe vloerverwarming te kopen, of dit op zijn minst overweegt, kijkt uiteraard eerst naar de belangrijkste voor- en nadelen van de techniek(en). Dit praktische overzicht kan hierbij erg handig zijn. 

Allereerst kijken we naar wat technieken als natbouw en droogbouw nu precies inhouden, welke voordelen uitgaan van droogbouw vloerverwarming ten opzichte van natbouw, maar we gaan ook in op de belangrijkste nadelen die aan een techniek als droogbouw vloerverwarming kunnen kleven. 

Benieuwd welke soort vloerverwarming het beste bij uw situatie past? Bij serieuze interesse staat het ervaren team van Dutch Heating Products graag voor uw klaar om u verder te helpen. Start vandaag nog en vraag ons (vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Lees meer over infrarood vloerverwarming

 

Wat is droogbouw vloerverwarming precies? 

 

Droogbouw refereert naar de methode waarop dit type vloerverwarming wordt geïnstalleerd. Anders dan bij traditionele vloerverwarmingssystemen worden de verwarmingselementen niet verwerkt in de vloer zelf, maar in voorgevormde isolatieplaten. 

De opbouw van een systeem voor droogbouw vloerverwarming kan worden gezien als een zeer dunne verwarmingsmethode. Deze maakt gebruik van voornamelijk de volgende lagen, welke veelal bovenop de bestaande ondervloer worden geplaatst: 

  • Isolatielaag: Warmteverlies voorkomen naar de onderlagen en de warmte gericht naar het oppervlak sturen wordt gedaan door middel van isolatieplaten of andersoortige dunne laag isolatie.  
  • Verwarmingslaag: De daadwerkelijke verwarmingselementen worden vrijwel onzichtbaar verwerkt bovenop het bestaande vloeroppervlak en de isolatie. 
  • Afwerkingslaag: Een dunne dekvloer of soortgelijke vloerafwerking die bovenop de verwarmingslaag wordt geplaatst. Deze zorgt voor een comfortabele, warme uitstraling en professionele afwerking. 

 

Hoe verschilt droogbouw met natbouw vloerverwarming? 

 

In tegenstelling tot droogbouw wordt natbouw vloerverwarming veelal geplaatst tijdens de constructie van een gebouw. Verwarmingselementen worden geplaatst in de dekvloer en bedekt met een ‘natte’ deklaag. Denk hierbij aan cement of beton. Droogbouw kan makkelijker worden geplaatst op bestaande vloeren in de vorm van panelen of matten, welke bovenop de bestaande laag komen. 

Natbouw vloerverwarming heeft over het algemeen een tragere reactietijd dan droogbouw vloerverwarming. De vloer doet er langer over om op te warmen en af te koelen. Dit kan zowel voor- als nadelen hebben. 

Een ander groot verschil is de opbouwhoogte van de systemen. Waar droogbouw een relatief lage opbouw heeft waardoor droogbouw een stuk geschikter is dan natbouw wanneer er weinig hoogte opgeofferd kan worden. Deze oplossing geniet in de meest gevallen ook de voorkeur. De geringe opbouwhoogte wordt dan ook gezien als het belangrijkste voordeel van droogbouw systemen. 

 

Voordelen van droogbouw vloerverwarming 

 

Om een goed geïnformeerde koopbeslissing te maken bij het vinden van de juiste soort nieuwe vloerverwarming, moeten we allereerst kijken naar de belangrijkste koopoverwegingen. Hierom is het verstandig om eerst te kijken naar de voordelen die droogbouw kan bieden ten opzichte van populaire alternatieven zoals natbouw, maar bijvoorbeeld ook het infrezen van vloerverwarming. 

We zullen beknopt de belangrijkste voordelen van droogbouw vloerverwarming voor u op een rijtje zetten. Het gaat hierbij voornamelijk om de volgende factoren: 

  1. Geringe opbouwhoogte: Droogbouw vloerverwarming heeft over het algemeen een lagere opbouwhoogte dan alternatieven als natbouw vloerverwarming. Hierdoor is het een ideale oplossing voor gebruik op bijvoorbeeld bestaande houten vloeren. Ook is het beter in ruimtes met een geringe hoogte (of waar weinig hoogteverlies de voorkeur geniet). 
  1. Eenvoudige installatie: De relatief snelle installatie van droogbouw systemen wordt mogelijk gemaakt door vooraf gefabriceerde panelen of matten met verwarmingsbuizen die hierin al zijn geïntegreerd. Hierdoor is de installatie pijnloos, snel en minder arbeidsintensief. Infrezen of verwerken in een bestaande vloer is onnodig. In de praktijk zal dit inhouden dat de installatiekosten laag gehouden kunnen worden. 
  1. Hoog rendement: Door gelijkmatige warmteverdeling is droogbouw vloerverwarming een relatief efficiënte methode van verwarmen. Hierdoor kan een vrij lage hoeveelheid energie zorgen voor een comfortabele warmte in een ruimte, welke uiteindelijk kan zorgen voor meetbaar lagere stookkosten. 
  1. Snellere reactietijd: In vergelijking met soortgelijke soorten vloerverwarming is droogbouw relatief snel met het bereiken van de juiste temperatuur. Met andere woorden: wie het systeem aanzet zal de ingestelde temperatuur sneller bereiken dan bij bijvoorbeeld natbouw vloerverwarming. De afgifte van warmer verloopt sneller.  
  1. Flexibiliteit: Anders dan bij infrezen of in de vloer ingieten van de vloerverwarming kan dit systeem een stuk makkelijker worden aangepast. Panelen of matten zijn bij droogbouw niet in de originele vloer verwerkt, maar vormen een nieuwe (zeer dunne) laag. Hierdoor kunnen ze ook weer worden weggehaald of verplaatst. Dit kan handig zijn voor veranderingen in de toekomst. Uw opties worden opengehouden. 

 

Nadelen van droogbouw vloerverwarming 

 

Met het kennis nemen van de belangrijkste voordelen, moeten ook de nadelen van droogbouw vloerverwarming in overweging worden genomen. Alleen dan is het mogelijk te beslissen welke verwarmingsvorm het meest geschikt is voor uw situatie. 

Hieronder hebben we een overzicht voor u gemaakt van de belangrijkste nadelen van droogbouw vloerverwarming: 

  1. Aanschafkosten: Droogbouw vloerverwarming heeft relatief hoge aanschafkosten ten opzichte van alternatieven. Gemiddelde kosten liggen tussen de 50 en 70 euro per vierkante meter (op basis van 10m2). 
  1. Vloerhoogte: Omdat er een laag bovenop bestaande vloerlagen wordt gebouwd, kan het niet worden voorkomen dat de hoogte van de originele vloer met enkele centimeters omhoog gaat. Moderne technieken houden de verhoging minimaal, maar houdt hier wel altijd rekening mee.  
  1. Effect temperatuurswisseling: Snelle opwarmtijd klinkt prettig, maar kan negatieve effecten hebben voor sommige vloersoorten. Houten vloeren kunnen bijvoorbeeld sneller uitzetten en krimpen bij snelle temperatuurswisseling, wat slecht kan zijn voor bestaande vloeren op lange termijn. 
  1. Isolatiebelang: Zonder isolatie is het systeem niet efficiënt, zoals het geval is bij alle soorten vloerverwarming. Optimale efficiëntie wordt pas bereikt wanneer zo veel mogelijk warmte wordt vastgehouden. Bij ondermaatse isolatie gaat deze efficiëntie snel verloren. 
  1. Inregeltijd: Houd rekening met de benodigde tijd voor het inregelen na het installeren van droogbouw vloerverwarming. Er is een specifiek protocol voor ingebruikname voor het opstoken en afkoelen, welke enkele dagen kan duren. Dit zorgt in het begin even voor een merkbare beperking in het gebruik. 

 

Kiezen voor de juiste soort vloerverwarming 

 

Voor veel ruimtes is de keuze voor droogbouw vloerverwarming de populaire: het systeem kent in de meeste situaties immers meer voordelen dan nadelen. Dat heeft voornamelijk te maken met de hoge efficiëntie en de relatief lage installatiekosten van het verwarmingssysteem. 

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden rondom het installeren van droogbouw verwarmingssystemen voor uw situatie? Het ervaren team van Dutch Heating Products staat graag voor u klaar. Vraag vandaag nog (geheel vrijblijvend) naar de mogelijkheden: 

Vraag direct je offerte aan

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Vul alstublieft uw naam in
Vul alstublieft uw telefoonnummer in.
Invalid Input
Kun je jouw ingevulde e-mailadres even controleren? Wij kunnen deze namelijk niet vinden.
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]