Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Welke soort houten vloer is geschikt voor vloerverwarming?


Houten vloeren en vloerverwarming, het blijft de gemoederen op het internet al jaren bezig houden. De ene expert claimt dat de twee absoluut niet te combineren zijn, terwijl de ander precies het tegenovergestelde zegt en vrolijk de nieuwe eikenhouten vloer met vloerverwarming laat zien.

De waarheid ligt zoals gewoonlijk ergens in het midden. Slechts sommige houten vloeren zijn geschikt om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. De beste soorten houten vloeren voor vloerverwarming zijn eikenhout, esdoornhout, essenhout, notenhout, of bamboe.

Los van de houtsoort zal het afhankelijk zijn van de houtdikte of een houten vloer geschikt is voor vloerverwarming. Hoe dunner de houten vloer, hoe beter deze warmte doorlaat. Is de houten vloer relatief dik, dan is deze vaak ongeschikt voor vloerverwarming omdat het rendement te laag is.

Een goede blik op uw mogelijkheden helpt u vooruit. Het ervaren team van Dutch Heating Products heeft al vaak vloerverwarming mogen leggen op allerlei soorten vloeren. Twijfelt u nog een beetje of vloerverwarming voor u een goede optie is? Of heeft u interesse in een professionele installatie voor uw houten vloer? Neem dan gerust (vrijblijvend) contact met ons op.

 

Vloerverwarming combineren met een houten vloer

 

Het combineren van vloerverwarming met een houten vloer komt tegenwoordig steeds vaker voor, omdat we steeds meer leren over de mogelijkheden en beperkingen van deze combinatie. Win altijd persoonlijk advies in bij een professionele partij voordat u aan de slag gaat met het systeem.

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor vloerverwarming. De houtsoorten die wél geschikt zijn moeten ook nog eens voldoen aan specifieke eigenschappen en voorwaarden. Overweeg in uw keuze ten minste de volgende factoren:

· Geschiktheid van het hout: Ga voor houtsoorten die goed tegen schommelingen in temperatuur kunnen en warmte gelijkmatig helpen verspreiden. Kies bij voorkeur voor soorten als eikenhout, esdoornhout, essenhout, notenhout, of ga bijvoorbeeld voor een milieuvriendelijke bamboe vloer.

· Vloerdikte: Te dikke houten planken laten warmte niet goed door. De warmteweerstand van de houten vloer zo laag mogelijk houden helpt de efficiëntie van de vloerverwarming. De vuistregel is in principe heel simpel: hoe dunner de vloer, hoe hoger het rendement.

· Vochtbalans: De onderkant van het hout zal uitdrogen door de warmte van de vloerverwarming. De vochtbalans aan de andere kant zal verschillen, waardoor hout bol of hol kan komen te staan. De juiste flexibele houtsoort kiezen en de vloerdikte minimaliseren helpt dit vochteffect te verminderen.

· Direct contact: Direct de vloer verlijmen met de vloerverwarming zorgt voor een beter rendement en de minste problemen met het kromtrekken van het hout. Warmte kan direct de plank doorgaan en het kost hierdoor minder energie om het geheel te verwarmen.

Wanneer er lucht tussen de vloerverwarming en het hout overblijft is de efficiëntie een stuk lager en de kans op houtproblemen een stuk groter.

 

Vermijd deze houten vloersoorten bij vloerverwarming

 

Wie interesse heeft in het kopen van vloerverwarming en dit wil combineren met een natuurlijke houten vloer, moet goed opletten. Het is allereerst belangrijk om te kijken of de gekozen houtsoort eigenlijk wel geschikt is voor dit type verwarming.

Het is niet alleen de houtsoort die het verschil maakt, maar ook de vorm waarin de houten planken worden gebruikt is relevant. Er zijn een aantal categorieën aan houten vloeren die niet geschikt zijn om te gebruiken in combinatie met vloerverwarming. Hiervan zijn de volgende categorieën het belangrijkste:

· Breed massief hardhout: Brede hardhouten planken zijn ongeschikt bij vloerverwarming, omdat ze meer kunnen uitzetten of krimpen door warmte. Zelfs wanneer de eigenschappen van de houtsoorten geschikt zijn kan een te brede plank al snel kromtrekken. Kies hierom bij voorkeur altijd voor relatief smalle planken.

· Onbehandeld hout: Houten vloerplanken moeten worden behandeld om bestand te zijn tegen de hitte. Gaat u bewust voor onbehandeld hout voor uw vloeren, dan is de keuze voor vloerverwarming wellicht minder verstandig. Ook dit kan al vrij snel zorgen voor het vervormen van het hout.

· Zachte houtsoorten: Specifieke zachte houtsoorten als dennenhout, sparrenhout, vurenhout zijn ongeschikt voor blootstelling aan de warmte van vloerverwarming. Deze houtsoorten hebben over het algemeen vaker de neiging om te vervormen of krom te trekken, waardoor ze niet gebruikt kunnen worden voor deze verwarmingsvorm.

 

Opletten met tapijten of kleden

 

Om een comfortabele leefruimte te garanderen worden er vaak geweven losse tapijten of kleden gebruikt om bovenop een houten vloer te plaatsen. Dit ziet er natuurlijk heel mooi uit in de binnenruimte, maar kan de efficiëntie van de vloerverwarming flink doen verminderen.

Hoewel het verwijderen van tapijt of kleden voor vloerverwarming verstandig is bij elke soort vloer, is het extra belangrijk in combinatie met houten vloeren. Het gaat namelijk om een natuurlijk materiaal dat makkelijk kan uitzetten en inkrimpen. De extra laag die warmte vasthoud draagt hier sterk aan bij.

Doordat warmte wordt vastgehouden onder het tapijt komt de houten vloer in een heuse sandwich van warmte terecht: warmte van onderen door de vloerverwarming en warmte van boven doordat het wordt vastgehouden in het kleed. Hierdoor vergroot de kans op uitdrogen en kromtrekken van het hout flink.

 

Vloerverwarming kan (soms) onder een houten vloer

 

Al met al is het duidelijk dat er mogelijkheden zijn om houten vloeren te combineren met alle populaire vormen van vloerverwarming, zoals elektrische infrarood vloerverwarming of bijvoorbeeld warmwater vloerverwarming systemen. Let echter wel altijd op met het gebruik van extra lagen als los tapijt op uw vloer: dit kan slechts zijn voor uw vloer.

Bij voorkeur kiest u voor dunne planken (zowel in breedte als dikte) en gaat u voor een flexibele weerbare houten vloer, zoals een eikenvloer. Ook esdoornhout, essenhout, notenhout of bamboe behoren tot de mogelijkheden. Kies in ieder geval nooit voor zachte houtsoorten als dennen, sparren, of vuren. Deze trekken te snel krom door de warmte van de verwarming.

Een professionele installatie en persoonlijk advies van een ervaren installateur is essentieel om de maximale efficiëntie uit uw nieuwe vloerverwarming systeem te halen. De jarenlange ervaring van het installatieteam bij Dutch Heating Products helpt u op een professionele manier vooruit.

We staan graag voor u klaar met persoonlijk advies, vraag vandaag nog naar de mogelijkheden voor uw situatie en neem (geheel vrijblijvend) contact op met één van onze adviseurs, dan komen we zo spoedig mogelijk bij u terug:

Verder lezen in ons blog

Kom in contact met ons

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]