Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Wanneer is een pompschakelaar voor vloerverwarming nodig?


Als relatief zuinige verwarmingsmethode is vloerverwarming een prettige, comfortabele keuze voor veel huishoudens. Wie de maximale efficiëntie uit het ‘natte’ verwarmingssysteem wil halen, kan kiezen voor de installatie van een pompschakelaar. Hiermee kan u extra energie besparen op uw vloerverwarming. 

Een pompschakelaar is een optionele extra toevoeging, welke kan worden geplaatst tussen het stopcontact en de warmtepomp van de vloerverwarming. Het apparaat monitort de temperatuur van de pomp en voorkomt dat het verwarmingssysteem te veel energie verbruikt. 

Er bestaat ook soorten vloerverwarming die geen pompschakelaar behoeven, zoals infrarood vloerverwarming. Dutch Heating Products biedt u mooie duurzame alternatieven voor de traditionele vloerverwarmingssystemen in de vorm van infrarood vloerverwarming. 

Hiermee voorkomt u het hele probleem van de pompschakelaar en geniet u van de vele voordelen van elektrische vloerverwarming. Benieuwd naar de mogelijkheden? We helpen u graag aan een efficiënte vloerverwarming oplossing zónder de noodzaak voor een pompschakelaar. Vraag vandaag nog (100% vrijblijvend) naar de mogelijkheden.

 

Wat is een pompschakelaar? 

 

Een pompschakelaar, ook wel vloerverwarmingspomp genoemd, is een apparaat dat is bedoeld om de circulatie van het vloerverwarmingssyteem te regelen. Pompschakelaars worden voornamelijk gebruikt om de energie-efficiëntie van een systeem voor vloerverwarming te verbeteren. 

Omdat in een traditioneel systeem voor vloerverwarming de pomp voor warm water constant het water door de leidingen heen pompt, gaat er in het proces behoorlijk wat energie onnodig verloren. De pompschakelaar is een methode om iets van dat verlies terug te winnen: het systeem wordt dankzij de schakelaar alleen ingeschakeld wanneer dit nodig is. 

Hierdoor zal een vloerverwarming met warm water alleen aanslaan op het moment dat er daadwerkelijk een warmtevraag is. Is de juiste temperatuur behaald, dan zal de schakelaar ervoor zorgen dat het systeem weer wordt uitgeschakeld tot het moment dat de drempeltemperatuur weer wordt bereikt. 

In de praktijk zal de pompschakelaar op dynamische wijze de warmtepomp in- en uitschakelen naar behoefte. Hier hoeft u niets voor te doen. Het is feitelijk dus een manier om de warmtevraag te automatiseren en preciezer te laten verlopen. 

 

Wanneer is een pompschakelaar nodig? 

 

Een pompschakelaar is per definitie niet nodig, omdat het een optionele toevoeging is aan een systeem voor vloerverwarming. Wel kan er bewust worden gekozen voor het installeren van een pompschakelaar, voornamelijk om de efficiëntie van het vloerverwarmingssysteem te verhogen. 

Beschikt u reeds over een vloerverwarming die werkt op warm water, dan kan het mogelijk interessant zijn om een pompschakelaar alsnog te laten installeren. Hiervoor moeten er wel enkele aanpassingen worden gedaan aan de aansluitingen van uw vloerverwarmingssysteem. 

Heeft u momenteel nog geen vloerverwarming geïnstalleerd, maar bent u dit wel van plan? Dan kunt u de pompschakelaar in overweging te nemen om de efficiëntie van de vloerverwarming te verhogen. Hier zullen wel extra installatiekosten aan verbonden zijn. 

Ook kunt u ervoor kiezen om te gaan voor alternatieve vormen van vloerverwarming. Gezien het feit dat Nederlandse huishoudens binnen enkele jaren volledig gasloos zullen worden, kan het interessanter zijn om te kiezen voor een modern elektrisch infrarood vloerverwarmingssyteem (welke nadrukkelijk niet werkt met warm water). 

 

Voordelen pompschakelaar vloerverwarming 

 

Wie interesse heeft in het kopen van een pompschakelaar doet er goed aan om te kijken welke voordelen dit zou kunnen opleveren voor het verwarmingssysteem in het huishouden. Dit zijn voor mensen veelal de belangrijkste redenen om te kiezen voor zo’n extra pompschakelaar: 

  • Energiebesparing: De belangrijkste functie en motivatie om een schakelaar te installeren is uiteraard het verhogen van de efficiëntie van uw vloerverwarming. Gemiddeld zal u zo’n 50 tot 100 euro per jaar kunnen besparen met de toevoeging van een pompschakelaar. De exacte besparing is afhankelijk van uw persoonlijke situatie en schommelingen in de temperatuur. Aan de hand van uw eigen metingen kunt u berekenen hoe snel u de investering in een nieuwe schakelaar kunt terugverdienen (vaak al binnen 1 tot 2 jaar).  
  • Duurzaamheid: Door minder gas te verbruiken om het water in de leidingen van de vloerverwarming warm te houden draagt u bij aan een beter milieu. Gasproductie is immers belastend voor onze planeet. Onthoud echter wel dat de pompschakelaar zelf ook enige mate van stroom verbruikt door aan te staan. Ook de productie van het apparaat zelf kan belastend zijn. 
  • Gelijkmatige warmteverdeling: Door het actief reguleren en balanceren van de temperaturen in de leidingen van de vloerverwarming, zal de temperatuurverdeling een stuk gelijkmatiger worden. De vloer zal niet enorm koud of warm meer aanvoelen nadat u kiest voor dit systeem: de extremen in temperatuur worden als het ware weggenomen. 
  • Levensduur pomp verlengen: De pomp die wordt gebruikt om het water door de leidingen te laten stromen gaat niet oneindig lang mee. Vaak heeft deze een levensduur van zo’n 15 tot 20 jaar. Met de installatie van een pompschakelaar kunt u de levensduur van de pomp tot op enige hoogte oprekken, waardoor deze minder vaak vervangen hoeft te worden. 
  • Gebruiksvriendelijk: Na installatie werkt het systeem geheel automatisch en heeft u er in de praktijk geen omkijken meer aan. Enkel tijdens periodiek onderhoud zal er naar moeten worden gekeken. Daarbij is het systeem (afhankelijk van het specifieke model) relatief makkelijk om uit te lezen en indien nodig om te bedienen. 

 

Een efficiënte vloerverwarming realiseren 

 

Verkiest u een traditionele vloerverwarming met warm water boven een moderne elektrische infrarood vloerverwarming? Dan kan u met de toevoeging van een pompschakelaar al snel enkele tientallen euro’s per jaar besparen op de energierekening. 

Hoewel de pompschakelaar niet per se nodig is om een systeem voor vloerverwarming draaiend of zelfs werkend te houden, is het wel aantrekkelijk uit financieel opzicht. De terugverdientijd van een apparaat als deze is maximaal 1 tot 2 jaar. 

Bent u van plan om een nieuwe vloerverwarming te plaatsen in uw woning? Bereken dan eerst welke vorm vloerverwarming het zuinigste is voor uw situatie. Houd ook rekening met het type vloer en de extra opbouwhoogte die een installatie voor vloerverwarming mogelijk kan veroorzaken. 

Houd ook rekening met het feit dat Nederlandse huishoudens binnen niet afzienbare tijd niet langer gebruik zullen maken van een gasaansluiting. Dit kan een elektrische infrarood vloerverwarming wellicht aantrekkelijker maken. Het ervaren team van Dutch Heating Products helpt u graag om een keuze te maken, vraag daarom vandaag nog naar de mogelijkheden: 

Vraag direct je offerte aan

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Vul alstublieft uw naam in
Vul alstublieft uw telefoonnummer in.
Invalid Input
Kun je jouw ingevulde e-mailadres even controleren? Wij kunnen deze namelijk niet vinden.
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]