Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Infrarood verwarming in de babykamer: Een veilige keuze


Een comfortabele babykamer heeft altijd de perfecte temperatuur. Infrarood verwarming kan nét dat kleine beetje extra bijverwarming leveren om uw baby ook in de koude nachten op temperatuur te houden. De prettige infrarood stralingswarmte is 100% veilig voor alle leeftijden. 

Over het algemeen is het gebruik van infrarood verwarming in een babykamer een efficiënte en veilige keuze. Het gebruik van een klein infrarood paneel kan vooral voor relatief slecht geïsoleerde ruimtes een uitkomst bieden. Deze is met een slimme thermostaat gemakkelijk te monitoren. 

Het team van Dutch Heating is gespecialiseerd in gebruik en installatie van elektrische infrarood verwarmingstechniek. We hebben veel ervaring met onder meer infrarood vloerverwarming, infrarood kachels en infrarood panelen. 

We staan graag voor kersverse ouders klaar om vragen te beantwoorden rondom het gebruik van infrarood verwarming in een babykamer, of de slaapkamer van bijvoorbeeld een peuter. Vraag ons geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op: 

Infrarood verwarming in een babykamer 

 

De thermostaat staat bij u thuis waarschijnlijk op een prettige, constante temperatuur ingesteld. Deze kamertemperatuur kan echter voor een pasgeboren baby als koud worden ervaren. Zeker in periodes van slaap kan de lichaamstemperatuur van het kleine grut soms flink afkoelen. 

Voor een babykamer kan het daarom prettig zijn om bijvoorbeeld gebruik te maken van extra infrarood verwarming. Dit kan mogelijk helpen om de lichaamstemperatuur van uw nieuwgeboren kind op een prettig en gezond niveau te houden, ook in de koude wintermaanden. 

Te denken valt aan het installeren van infrarood vloerverwarming in de slaapkamer van uw baby. Een andere optie is om gebruik te maken van een gemakkelijk te monteren infrarood paneel, welke u naar wens kunt uitrichten op de juiste plek in de babykamer. 

Dit is in principe volledig veilig, zolang u de temperatuurbeleving van uw baby goed blijft monitoren (zowel overdag als ‘s nachts). Het type warmtestraling dat wordt gebruikt hoeft bij normaal gebruik absoluut geen risico te vormen voor uw baby. 

 

Is infrarood warmtestraling veilig? 

 

Het is voor een baby (en kleine kinderen) volledig veilig om langdurig blootgesteld te worden aan infrarood straling (IR-straling). De warmtestraling is niet schadelijk voor de gezondheid. Infrarood is qua gevoel vergelijkbaar met zonlicht, maar de onzichtbare warmtestraling bevat nadrukkelijk geen schadelijke UV-straling. 

Over het algemeen heeft de warmtestraling afkomstig uit infrarood verwarming een zeer lage intensiteit. Het is bovendien dezelfde soort straling die onze eigen lichamen constant verspreiden in de omgeving (in de vorm van warmte). Het is echter wel verstandig om enige afstand te houden van de IR-warmtebron, omdat deze in zeldzame gevallen kan zorgen voor overmatige hitte. 

Het is bij normaal gebruik onmogelijk om de huid van een baby negatief te beïnvloeden met infrarood straling. Blaren, brandwonden of een rode verbrande huid zijn niet mogelijk bij infrarood verwarming. Deze vorm van warmtestraling is een milde, prettige en comfortabele vorm van bijverwarming, welke veilig gebruikt kan worden in een babykamer. 

 

Voordelen van infrarood verwarming 

 

Inmiddels weten we dat infrarood warmtestraling is een comfortabele en veilige vorm van bijverwarming is voor een babykamer. Maar hiermee hebben we veel van de voordelen van infrarood verwarmingstechniek nog buiten beschouwing gelaten. 

Houd de volgende voordelen van infrarood verwarming in gedachten, wanneer u de elektrische verwarmingstechniek wil installeren in een babykamer: 

 • Comfortabel: Het belangrijkste voordeel voor uw baby is de ervaring die infrarood warmtestraling kan leveren, het is simpelweg de meest comfortabele vorm van verwarming die in een huishouden gebruikt kan worden. 
 • Direct warm: Anders dan bij standaard luchtverwarming (zoals bij een radiator of gewone elektrische kachel) is een infrarood verwarmingsbron vrijwel direct op temperatuur. Dit komt doordat infraroodwarmte niet eerst de binnenlucht hoeft op te warmen, maar direct warmte af kan stralen op oppervlakten, objecten en personen. 
 • Goed voor lichaam: Infrarood warmtestraling is mogelijk goed voor de bloedsomloop en gaat spierspanning mogelijk actief tegen. Dit is ook de reden dat u deze vorm van verwarmen vaak tegenkomt bij een wellness spa of een fysiopraktijk. 
 • Beter binnenklimaat: Radiatoren zorgen voor luchtcirculatie en waaien hierdoor stof en haren op in de babykamer. Doordat infrarood verwarming geen onnodige luchtstromen creëert, zal stof in de ruimte niet opwaaien. Dit zorgt voor een verbeterde binnenlucht, wat mogelijk indirecte positieve effecten kan hebben op de luchtwegen van uw baby. Dit is zeker bij allergieën een relevant voordeel. 
 • Energiezuinig: Infrarood verwarmingstechniek is veruit de meest efficiënte vorm van elektrische bijverwarming. Ten opzichte van de alternatieven is het een stuk zuiniger, waardoor het gebruik merkbaar goedkoper zal zijn dan het gebruik van een ‘gewone’ extra kachel in de babykamer. 
 • Ruimtebesparend: Infrarood vloerverwarming wordt verwerkt in de vloer en infrarood panelen kunnen aan plafonds of wanden worden gemonteerd. Anders dan een radiator of losse kachel blijft er zo veel ruimte over voor andere spullen in de babykamer. 
 • Volledig stil: Infrarood verwarmingsbronnen hebben nadrukkelijk geen bewegende onderdelen. Hierdoor zijn ze volledig geruisloos, wat een positief effect kan hebben op de slaap van uw baby of jonge kind. 
 • Gaat lang mee: Ook als uw baby opgroeit naar peuter, kleuter, of jonge tiener kan de infrarood verwarming nog vele jaren zonder problemen gebruikt blijven worden. Door het gebrek aan bewegende onderdelen kunnen deze producten zonder problemen enkele tientallen jaren mee. 

 

De ideale temperatuur voor een babykamer 

 

Voor een babykamer wordt overdag een temperatuur tussen de 18 en 20 graden Celsius aanbevolen. Tijdens het slapen houdt u de babykamer het liefst op 18 graden Celsius. Een te warme babykamer is mogelijk gevaarlijk voor de gezondheid van uw baby, houd u daarom zo veel mogelijk aan dit advies. 

Zorg voor voldoende ventilatie in een babykamer en kleed uw jonge kind passend voor de temperatuur in de slaapkamer. Door gebruik te maken van kleding in lagen kunt u gemakkelijk kleding verwijderen of toevoegen. 

Zet u ’s nachts de thermostaat in huis laag en wordt het erg koud in de winter? Dan is het verstandig om een klein beetje bij te stoken in de babykamer, richting de 18 graden Celsius. Hier kan de extra infrarood verwarming een wezenlijk verschil maken. 

Infrarood verwarming bij Dutch Heating Products 

 

Er zijn verschillende vormen van infrarood verwarming die geschikt kunnen zijn voor gebruik in een babykamer. We noemden onder meer het installeren van infrarood vloerverwarming of een extra infrarood paneel als mogelijkheden. 

Het team van Dutch Heating Products denkt graag met u mee over het verwarmen van uw woning op een veilige en verantwoorde manier. Zeker met een kleine baby is het belangrijk om de binnentemperatuur te blijven monitoren en te herkennen wanneer uw baby het te warm of te koud heeft. 

Bijverwarming in de vorm van elektrische infrarood verwarming kan hierin een belangrijke rol spelen. Heeft u vragen rondom deze verwarmingsvorm voor een babykamer? Neem gerust (vrijblijvend) contact op met één van onze verwarmingsadviseurs: 

Verder lezen in ons blog

Kom in contact met ons

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


 • Zeer hoog rendement
 • Neemt weinig ruimte in beslag
 • Onderhoudsvrij
 • 25 Jaar garantie
 • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]