Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Tiny house is als een maatpak


Mondjesmaat beginnen gemeenten in Nederland locaties beschikbaar te stellen voor tiny houses. In een land waar alles aan vele regels is gebonden, valt het niet altijd mee om te pionieren op dit vlak. Toch zijn er steeds meer mensen die het aandurven en de stap wagen. Mensen zoals Manfred, Caroline en hun dochter Lola. Zij verruilden hun rijtjeshuis in Den Haag voor een tiny house dat momenteel in Alkmaar staat. Of Sandor en Tula van Kuijk, die heel tevreden zijn met hun zelfgebouwde tiny house in Zeist waar zij wonen met hun twee katten en een hond. Zij vertellen over de realisatie van hun tiny house en waar je aan moet denken om deze zo zelfvoorzienend mogelijk te maken.

In navolging van landen als bijvoorbeeld Amerika, komt er in Nederland steeds meer interesse voor het wonen in tiny houses.

De één is graag dichterbij de natuur, een ander vindt dat het allemaal niet zo groot hoeft om lekker te kunnen wonen en stelt hierbij vooral het milieu centraal. Wat ook de beweegreden is, de interesse groeit en in steeds meer Nederlandse gemeenten staat het creëren van plaatsen voor tiny houses op de agenda. Zo zijn in onder meer West-Friesland meerdere bewoners in gesprek met gemeentes om tiny houses op te zetten of hebben mensen dat al gedaan.

Met een tiny house meer buiten

Voor Sandor en Tula was het behoorlijk zoeken naar een locatie. ,,We staan nu tijdelijk in Zeist met 14 tiny houses op één terrein. Wanneer we hier weg moeten, zien we wel weer verder”, zegt Sandor. Dichtbij de natuur wonen was voor hun één van de redenen om voor een tiny house te kiezen en hun appartement vaarwel te zeggen.

Ook Caroline wilde graag meer buiten zijn en meer ruimte om zich heen hebben. ,,In ons huis in Den Haag hadden we eigenlijk alles”, vertelt zij. ,,Wij hadden binnen veel ruimte, terwijl we het buiten eigenlijk prettiger vonden.” Met het wonen in een tiny house hebben ze dit omgedraaid.

Tiny house moet passen

Sandor en Tula hebben de woning helemaal zelf ontworpen en gebouwd. Om alles naar wens en volgens de geldende regels te krijgen heeft vooral Tula uren het internet afgestruind. In Nederland moet een tiny house een minimumgrootte hebben, anders kan het niet worden gezien als een volwaardige woning. Verder zijn er bouwtechnische eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid.

Caroline: ,,Wij zijn wel handig, maar ons eigen huis bouwen ging ons iets te ver. Wij hebben ons tiny house laten bouwen van de overwaarde van de verkoop van ons huis in Den Haag.

Een goede vriend van ons was aan zijn laatste jaar van zijn studie architectuur bezig en heeft het huis ontworpen.”

Caroline vergelijkt een tiny house met een maatpak. ,,Het moet jou goed passen en wat de een past, past de ander niet.” Als tip voor mensen die een tiny house overwegen geeft ze mee om vooral te kijken naar welke ruimte in huis je het belangrijkst vindt. ,,Als je enorm van koken houdt verdient de keuken bijvoorbeeld iets meer ruimte. Wij hebben in veel huizen gekeken en heel wat gegoogeld.”

Caroline en Manfred wilden met de bouw van hun huis onder de vier meter hoogte blijven. ,,Zo kan het huis onder bruggen door als we het moeten verplaatsen”, vertelt ze. Ze hebben een slaaploft waarin je niet kunt staan. ,,Dit werkt voor ons, maar er zijn ook tiny house bewoners die echt een slaapkamer willen waarin ze kunnen staan. Tula vult aan: ,,Ervaringen delen met anderen en bedenken wat je echt nodig hebt: dat is belangrijk. Als je bijvoorbeeld een kat hebt, moet je wel denken aan een plaats voor een kattenbak. Bij ons is deze in de trap naar de slaaploft verwerkt.”

Compleet zelfvoorzienend

De locatie van Manfred en Caroline in Alkmaar heeft geen enkele voorziening. Geen elektriciteit, geen water, geen riool. ,,Wij zijn compleet zelfvoorzienend. In de zomer is er genoeg stroom. Op de korte dagen van het jaar is de stroom schaars en als het weinig regent, moeten we voorzichtig zijn met water. Dat went allemaal.” Water wordt opgevangen op het dak en gezuiverd. Ook het afvalwater wordt gezuiverd en bijvoorbeeld gebruikt om planten water mee te geven.

Bewoners van een tiny house moeten vindingrijk zijn en in oplossingen willen denken. Caroline: ,,In de winter wassen wij op de hand of bij een tankstation. De wasmachine die wij hebben, gebruikt dan toch net teveel stroom. Het zijn maar een paar maanden. Eigenlijk is het vanaf maart weer licht genoeg.”

Ook Tula moet voor de was nu iets meer moeite doen. ,,Wij hebben geen gewone wasmachine, maar een machine waar je zelf warm water bij moet doen. Werkt prima.” Sandor en Tula zijn momenteel wel aangesloten op het riool, al kunnen ook zij volledig zelfvoorzienend zijn door opvang van regenwater en zonnepanelen op het dak.

Puzzelen met stroom voor tiny house

Wie over het gebruik van stroom heel goed na moet denken, denkt ook na over het verwarmen van ons tiny house. Caroline: ,,Wij hebben zes zonnepanelen en zes accu’s om stroom op te slaan. Het is een kleine ruimte, dus overdag is een beetje zonneschijn vaak al genoeg. Ook in de winter. Wij hebben een rocket stove, een houtkachel waar je ook op kunt koken. Wij hadden eerst een palletkachel, maar die vroeg toch teveel stroom.”

Ook Sandor en Tula kozen voor een rocket stove. ,,Deze heeft weinig uitstoot. Hij staat centraal in huis met een ventilator die de warme lucht alle kanten opblaast.”

Amorfe infrarood vloerverwarming

De mate van uitstoot vinden Sandor en Tula belangrijk. Nog minder, zou nog beter zijn. Daar is een manier voor, maar deze is onder tiny house bewoners nog niet heel bekend, namelijk amorfe infrarood vloerverwarming. Dit neemt geen ruimte in, verwarmt gelijkmatig en is direct aan te sluiten op een thermostaat of een domoticasysteem. Infrarood vloerverwarming is een natuurlijke stralingswarmte. Je kunt het vergelijken met de warmte van de zon. Het feit dat er wel een beetje stroom voor nodig is, schrikt de tiny house bewoners die heel zuinig om moeten gaan met stroom af. Dit hoeft niet, want er kan precies worden berekend hoeveel stroom er nodig is en of dit haalbaar is. Daarbij geeft amorfe infrarood vloerverwarming ook de mogelijkheid om per zone te verwarmen.

Infrarood vloerverwarming is daarbij eenvoudig te installeren en neemt weinig ruimte in. Voor deze vloerverwarming hoeven bijvoorbeeld geen leidingen te worden ingefreesd of ingegoten. Omdat infrarood direct verwarmt en niet de lucht om je heen, droogt de lucht niet uit. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid veel beter is. Andere voordelen zijn dat het systeem zeer weinig onderhoud behoeft, omdat het geen draaiende onderdelen bevat.

Verder heb je voor infrarood vloerverwarming alleen een stroomaansluiting nodig. Je hoeft geen dure cv-ketel, hr-ketel of warmtepomp aan te schaffen. Zo bespaar je een flink aanschafbedrag en je houdt de ruimte vrij waar anders een ketel of warmtepomp moet staan. Bovendien heb je nergens meer radiatoren of convectoren nodig.

Steeds meer mogelijkheden verwarmen

Voor Sandor en Tula en Manfred en Caroline was deze manier van verwarmen nog onbekend toen zij hun tiny house bouwden. Voor mensen die nu een tiny house overwegen is er alweer meer mogelijk. De ontwikkelingen gaan snel. Niet alleen wat betreft het verwarmen van de woning, maar bijvoorbeeld ook wat betreft het aantal locaties waar gewoond mag worden.

Iets missen aan haar huis in Den Haag doen Manfred en Caroline niet. ,,Of misschien alleen de schuur om in te hobbyen of te knutselen. Dat moeten we nu buiten doen en kan dus alleen als het mooi weer is”, zegt Caroline. Of ze ooit nog weer in een rijtjeshuis gaan wonen betwijfelen de twee. ,,Ik ben niet iemand die meer dan tien jaar op één plek wil wonen.” Overwegen Sandor en Tula om ooit weer een vaste woning te hebben? Sandor: ,,Misschien ooit, maar dan iets kleins en vrijstaand. Maar voorlopig niet hoor.”

Infrarood verwarming tiny house

Voor wie puzzelt met energieverbruik en ruimte en daarbij ook nog denkt aan het milieu, is amorfe infrarood verwarming een interessante optie.

Dutch Heating Products (DHP) draagt graag bij aan de energietransitie richting volledig elektrische en energieneutrale oplossingen voor particulieren en bedrijven. Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw tiny house? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Vraag direct je offerte aan

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Vul alstublieft uw naam in
Vul alstublieft uw telefoonnummer in.
Invalid Input
Kun je jouw ingevulde e-mailadres even controleren? Wij kunnen deze namelijk niet vinden.
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]