De warmtepomp wordt door velen gezien als de perfecte oplossing voor het gasprobleem in Nederland. En zeker, een warmtepomp is in sommige gevallen een uitstekende oplossing. Vooral wanneer er ruimte is voor een grote technische ruimte. Er zijn warmtepompen die gebruik maken van aardwarmte, hiervoor moet voldoende ruimte zijn om een bron te boren in de aarde.

De populariteit van de warmtepomp heeft uiteraard te maken door de zeer riante subsidies die de overheid uitreikt. De overheid ziet de warmtepomp als de perfecte tool om van het gas af te stappen.

Maar is dat wel altijd zo? Of zijn er ook alternatieven voor een warmtepomp? In sommige situaties is een warmtepomp niet toepasbaar. Of men wil simpelweg geen warmtepomp, omdat zo’n apparaat toch redelijk veel ruimte inneemt en redelijk geluid maakt.

Is een warmtepomp wel of niet geschikt voor mij?

Voordat je een warmtepomp aanschaft moet je wel rekening houden met een aantal dingen. Uiteraard moet je genoeg ruimte hebben voor een warmtepomp. Maar besef ook dat een warmtepomp toch wel wat geluid maakt. Misschien heb je een geschikte plek waar jij geen last hebt van de wamtepomp, maar je buren wel.

Houd rekening met de onderhoudskosten van een warmtepomp. Een pomp bestaat uit heel veel draaiende onderdelen die in principe allemaal kapot kunnen gaan. Dat gaat echt niet zomaar stuk hoor. Maar houd wel rekening dat je geld achter de hand houd voor het onderhoud of voor vervanging van de warmtepomp.

In de huizen in binnensteden is er eigenlijk nooit genoeg ruimte. De bewoners zijn zich niet erg bewust van de alternatieven voor een warmtepomp.

Elektrisch verwarmen als alternatief voor de waterpomp

Het verwarmen van huizen met elektriciteit is helemaal niet nieuw. Voordat het gas in de Nederlandse aardbodem werd ontdekt, werd al nagedacht over het verwarmen doormiddel van elektriciteit. Toen eenmaal werd ontdekt dat er ontzettend veel gas in de bodem zat werd de keuze snel gemaakt om hiermee de Nederlandse huizen te verwarmen.

Elektrisch verwarmen was altijd vele malen duurder dan het verwarmen via gas. Maar dat zijn dan vooral elektrische systemen die lucht verwarmen, die lucht moet dan vervolgens de lucht in het huis verwarmen. Dit soort elektrische verwarming is dan misschien ook niet wenselijk als alternatief voor de warmtepomp.

Maar elektrisch verwarmen kan ook op een hele andere manier. Zo leveren wij amorfe infrarood vloerverwarming. Dit werkt ook op elektriciteit. Dit systeem heeft geen warmtepomp nodig. Alleen een stroomaanluiting is nodig. De vloerverwarmingsmatten worden onder je topvloer gemonteerd, vervolgens wordt er stroom opgezet. Simpel dus. Een perfect alternatief voor de warmtepomp dus.