Advies op maat? Mail of bel ons op 085 744 1445

Wat is een duurzaam alternatief voor de warmtepomp?


Waarom dit hét moment is om over te stappen op infrarood vloerverwarming

Door de hogere gasprijzen zoeken steeds meer mensen naar een alternatief voor verwarming op gas. Vaak wordt de warmtepomp als de meest logische oplossing gezien, maar dat is lang niet altijd het geval. Er zijn alternatieven die in bepaalde scenario’s een betere oplossing zijn voor duurzaam verwarmen.

Wie met enige regelmaat het nieuws volgt zal het ongetwijfeld niet zijn ontgaan; sinds begin 2022 is de gasprijs aan een flinke opmars bezig en brak deze meerdere records. De oplopende inflatie en het conflict tussen Oekraïne en Rusland zijn de belangrijkste oorzaken hiervan en zorgen ook voor enorme prijsschommelingen voor olie en gas.

Het is daarom niet zo vreemd dat steeds meer mensen in deze onzekere tijden op zoek zijn naar een alternatief voor verwarming op gas. De warmtepomp kan een bruikbare oplossing zijn, maar er zijn alternatieven die in sommige scenario's een beter alternatief zijn.

Wat is een warmtepomp?

Zoekend naar een alternatief voor de huidige cv-ketel is de kans groot dat je als eerste de warmtepomp tegenkomt. In principe is de werking van een warmtepomp heel eenvoudig. Zoals de naam doet vermoeden ‘pompt’ de warmtepomp warmte in een ruimte.

De warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht en geeft dit binnen het verwarmingssysteem af voor de verwarming van het huis. Het pompt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hoe een koelkast of airco werkt, de warmte dus van buiten naar binnen.

Is een warmtepomp een geschikt alternatief voor de cv-ketel?

De warmtepomp wordt door velen gezien als de ideale oplossing om in Nederland van het gas af te gaan. En zeker, een warmtepomp is in sommige gevallen een prima oplossing. Vooral wanneer er voldoende ruimte is voor een grote technische ruimte is een warmtepomp geschikt. Voor warmtepompen die gebruikmaken van aardwarmte moet een bron geboord worden in de aarde, wat nogal wat ruimte in beslag kan nemen.

De populariteit van de warmtepomp heeft ook te maken met de investeringssubsidie duurzame energie die de overheid uitreikt voor de aanschaf. De overheid ziet de warmtepomp als de perfecte duurzame oplossing voor huishoudens om van het gas af te stappen.

Is een warmtepomp geschikt voor mij?

Voordat je een warmtepomp aanschaft moet je wél rekening houden met een aantal zaken. Allereerst dien je zoals gezegd over voldoende ruimte te beschikken voor een warmtepomp.

Besef daarnaast dat een warmtepomp voor geluidsoverlast kan zorgen. Misschien heb je een geschikte plek waar jij geen last hebt van de warmtepomp, maar je buren wel. Let daar dus op.

Houd ook rekening met de onderhoudskosten van een warmtepomp. Een pomp bestaat uit heel veel draaiende onderdelen die in principe allemaal kapot kunnen gaan. Deze gaan echt niet zomaar stuk, maar houdt er wel rekening mee dat je geld achter de hand houdt voor het onderhoud of vervanging van de warmtepomp.

Een ander nadeel van de warmtepomp is dat deze niet voor alle huizen geschikt is. Vooral voor huizen in de binnensteden is er eigenlijk nooit genoeg ruimte voor een warmtepomp.

Wat is het alternatief voor een warmtepomp?

Is de warmtepomp daarom wel echt de ideale duurzame oplossing voor alle huishoudens om van het gas af te gaan?

Een van de alternatieven voor de warmtepomp is elektrische vloerverwarming. Hoewel het overgrote deel van de woningen in Nederland tot op het heden nog steeds met een cv-ketel wordt verwarmd, is het verwarmen van huizen met elektriciteit helemaal niet nieuw.

In de vorige eeuw werd lange tijd nagedacht om via elektriciteit huizen in Nederland te verwarmen. Toen werd ontdekt dat er ontzettend veel gas in de Nederlandse bodem zat, maakte de Nederlandse overheid de keuze gemaakt om huizen in Nederland met gas te verwarmen.

Elektrisch verwarmen was ook lange tijd vele malen duurder dan verwarmen via gas. De afgelopen jaren zijn er echter de nodige ontwikkelingen geweest in het elektrisch verwarmen van woningen. Zo deed elektrische vloerverwarming en infrarood vloerverwarming zijn intrede en nam het verbruik van elektrische verwarming af. Samen met de relatief lagere elektriciteitsprijzen is elektrisch verwarmen daardoor een alternatief voor de warmtepomp.

Infrarood vloerverwarming

Voordelen elektrische amorfe infrarood vloerverwarming

Elektrische amorfe infrarood vloerverwarming kan een prima alternatief zijn voor de warmtepomp. Infrarood verwarmt een ruimte direct, zonder tussenkomst van lucht. Hierdoor droogt de lucht niet uit en is de luchtvochtigheid veel lager. Dit resulteert in een aangename warmte en luxe comfort.

Verder zijn de kosten van elektrische amorfe infrarood vloerverwarming relatief laag. Infrarood vloerverwarming heeft alleen een stroomaansluiting nodig, waardoor je geen dure cv-ketel, hr-ketel of warmtepomp hoeft aan te schaffen.

Bovendien bespaar je ruimte, omdat je met infrarood vloerverwarming geen ketel of warmtepomp hoeft te plaatsen en geen radiatoren of convectoren hebt.

Daarnaast heeft infrarood vloerverwarming een relatief gezien korte opwarmtijd, zodat je nooit meer binnenshuis kou hoeft te kleumen.

Enkele andere voordelen van infrarood vloerverwarming zijn:

· Duurzaam en milieuvriendelijk

· Energie-efficiënt

· Geen onderhoud

· Goedkoopste alternatief CV-aardgas

· Stralingswarmte, geen luchtverplaatsing

DHP: dé expert in elektrische vloerverwarming

Wil je van het gas af en ben je na het lezen van dit blog en de ervaringen van anderen overtuigd over de voordelen van een infrarood amorfe vloerverwarming? Onze experts staan altijd klaar om jouw vragen te beantwoorden. Ook kun je hieronder direct en vrijblijvend een offerte op maat aanvragen.

Vraag direct je offerte aan

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Vul alstublieft uw naam in
Vul alstublieft uw telefoonnummer in.
Invalid Input
Kun je jouw ingevulde e-mailadres even controleren? Wij kunnen deze namelijk niet vinden.
Invalid Input

Klanten beoordelen Dutch Heating Products met een 8.6 feedback

Over Dutch Heating Products


Dutch Heating Products (DHP) draagt bij aan de energietransitie richting volledig elektrisch en energieneutrale oplossingen, met state-of-the-art verwarming voor particulieren en bedrijven.

Voordelen


  • Zeer hoog rendement
  • Neemt weinig ruimte in beslag
  • Onderhoudsvrij
  • 25 Jaar garantie
  • Snelle en eenvoudige installatie

Contact


Dutch Heating Products
Milton Friedmanweg 11
1689ZZ Zwaag

T 088 011 89 01
E [email protected]